UPS Çeşitleri Nelerdir?

1

Elektrik yükü ile çalışan ve bu yüklerin bağlı olduğu şebekelerde meydana gelen ya da gelmesi muhtemelen dalgalanmaların, piklerin, uzun veya kısa süreli kesintilerin oluşturduğu kötü yüklü değişimlerden sistemi koruyan ve yükün sağlıklı bir şekilde kesintisiz olarak çalışmasını sağlayan elektronik cihazların tümüne UPS ismi verilmiştir.

UPS İngilizce olarak Uninterruptible Power Supply kelimelerinin kısaltılmış halidir. Türkçede ise Kesintisiz Güç Kaynağı yani KGK olarak da bilinmektedir.

UPS yapıları itibariyle 2 farklı çeşide sahiptir. Offline ve Online olan bu çeşitlerde kendi aralarında ayrılmaktadır. Online UPS’ler çalışma stiline göre Statik ve Dinamik UPS olarak kendi içerisinde gruplanmıştır. Aynı şekilde Offline olanlarda kendi içlerinde Line Interactive ve Regülasyonlu Olmayan UPS cihazlar olarak ayrılmaktadır.

Online Cihazlar

1

 

1)Statik UPS

Bu teknolojinin temelinde şebekeden gelen gerilim ve frekansın bağımsız bir şekilde tekrar üretilmesi vardır. Çift çevrim yöntemiyle yeni sinüs işareti elde edilir. Tüm çevrilmeler doğrultucu katında AC’den DC’ye sonra evirici katında DC’den AC’ye dönüştürülür. Bu sayede dalga gerilimi ve frekansı UPS girişindeki şebeke gerilim ve frekansından ayrılır.

2

2)Dinamik UPS

3

Bu tip UPS cihazlarında statik tip UPS özelliklerinin dışında kaynakların çıkış noktasında motor bulunur. Çıkış motoru olduğu için çıkan sinüs çok daha iyi düzeydedir. Özellikle endüstriye tesislerde bu cihazları görmek mümkündür.

OFFLine Cihazlar

4

1) Regülasyonu Olmayan UPS

Bu cihazlar normal çalışma koşullarında da şebekeye yükü direkt olarak vermektedir. Basit bir şekilde yükün şebeke prizine aktarılmasıdır. Fakat elektrik kesintisi gibi durumlarda UPS akülerinden yükü besler. Bu sebepten dolayı elektrik kesintisi hissedilmez. Gerilim ve frekansın şebekeden direkt yüke aktarılması sayesinde bütün bozulmaları sadece yük hisseder.

2) Line Interactive UPS

5

Bu cihazlarda şebeke gerilimi yüke düzeltilerek aktarılır. Bu özelliğinin dışında sıradan offline cihazlardan hiçbir farklı yanı da yoktur.